Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

πρόταση βιβλίου

Πρόταση βιβλίου: "Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου"



Ένα από τα αγαπημένα βιβλία μου (ίσως και το πιο αγαπημένο) είναι το ιστορικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα "Τον Καιρό Του Βουλγαροκτόνου". Αυτό το βιβλίο αναφέρεται στην περίοδο πολέμου του Βυζαντίου με τους Βούλγαρους στις αρχές της πρώτης χιλιετίας, όταν βασιλιάς των Βυζαντινών ήταν ο Βασίλειος ο Β', γνωστός και ως "ο Βουλγαροκτόνος" εξ' αιτίας των πολλών νικηφόρων αγώνων ενάντια στους Βούλγαρους. Το βιβλίο περιγράφει την περιπετειώδη ιστορία δύο φίλων, νεαρών απόγονων πλουσίων οικογενειών της Αδριανούπολης, του Μιχαήλ και του Κωνσταντίνου. Η ιστορία ξεκινά με την κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Βούλγαρους ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης λιτανείας στους δρόμους της πόλης. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σφάζονται, ενώ ακόμη και αυτοί που επέζησαν βρίσκονται στα χέρια των εχθρών, ανάμεσά τους και οι δύο φίλοι. Ταυτόχρονα διαβάζουμε για την ιστορία ενός γέρου του Παγρατή και της θετής εγγονής του, της ορφανής Αλεξίας που περιπλανώνται στην πόλη ψάχνοντας καταφύγιο. Τις δύο ιστορίες συνδέει ο Νικήτας ένας μυστήριος κατάσκοπος των βυζαντινών που γνωρίζει την οικογένεια του Κωνσταντίνου και είναι φίλος με το γιο του γερο-Παγρατή. Αυτός προτείνει στο γέρο και την Αλεξία να μείνουν προσωρινά στο αρχοντικό, μετά την καταστροφή όμως οι δύο ιστορίες χωρίζονται και έτσι παρακολουθούμε την προσπάθεια του Νικήτα να σώσει τους μικρούς σκλάβους και ταυτόχρονα να βρει το γέρο-Παγρατή έτσι ώστε να συναντήσει το χαμένο παιδικό του φίλο ...
Παρ' όλο που το βιβλίο γράφτηκε το 1911 και έχει 441 σελίδες μπορεί να διαβαστεί πολύ εύκολα και γρήγορα (εγώ το τελείωσα σε 3 μέρες) αφού η πλοκή κυλάει πολύ γρήγορα και όσο πλησιάζει προς το τέλος η αγωνία αυξάνεται. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα (ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο στον εκδοτικό οίκο της Εστίας έχουν γίνει πάνω από 40 εκδόσεις , περίπου μια κάθε χρόνο !)
Όταν το πρωτοδιάβασα, πριν από 5 χρόνια, εντυπωσιάστηκα και έμεινα έκπληκτος διαπιστώνοντας τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες της ζωής στον 11ο και στον 21ο αιώνα. Φυσικά τώρα δεν υπάρχουν (τουλάχιστον στη Ελλάδα) τέτοιοι πόλεμοι και οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο. Παρ' όλα αυτά ο τρόπος που σκέφτονταν οι άνθρωποι κατά τη διάρκειά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ο τρόπος που σκέφτεται ο σύγχρονος άνθρωπός δεν έχει αλλάξει πολύ Πάντα θα υπάρχουν οι "κακοί", σκληρόκαρδοι και χαιρέκακοι χαρακτήρες που θέλουν να κάνουν κακό στους άλλους καθώς και οι "καλοί", δίκαιοι και συμπονετικοί άνθρωποι που δεν ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν τους άλλους μένοντας σταθεροί στις σωστές αξίες που πιστεύουν . Ακόμη και όταν μιλάμε στο υπερσύγχρονο κινητό μας τηλέφωνο ή επικοινωνούμε μέσω διαδικτύου μπορεί να έχουμε την ίδια συμπεριφορά με ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν ...

ίσως να μη βλέπουμε αυτο που πραγματικά υπάρχει,πάντα


.. ίσως να μη βλέπουμε πραγματικά αυτό που υπάρχει, πάντα!....


Άμα δείτε τις παρακάτω εικόνες από τη θέση του υπολογιστή σας, ο κ. Θυμωμένος είναι στα αριστερά και η κ. Ήρεμη στα δεξιά. Σηκωθείτε από τη θέση σας και κάντε πίσω γύρω στα 5 βήματα(σχετικά μεγάλα) και δείτε!! Αλλάζουν μεριές!!
Νομίζω αυτή η παραίσθηση δημιουργήθηκε απ' τον Phillippe G.Schyns και Aude Oliva του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.



Αυτό αποδεικνύει ότι ίσως να μη βλέπουμε πραγματικά αυτό που υπάρχει, πάντα!



IPB Image


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Xώματα με ιστορία - ο θάνατος του Κατσαντώνη

το διαβολόρεμα


Ένα απόσπασμα από το διήγημα του Στέφανου Γρανίτσα Το διαβολόρεμα

-Τριάντα χρόνια πάνε από τότε-είπε η κυρά Χρυσούλα Παρασκευή δεν χάλασα και το Σάββατο το φυλάω σαν Κυριακή।Μήτε ρόκα πιάνω,μήτε πλέξιμο,μήτε σε στράτα ξεκινάω।
-Μα να ήταν τάχα ξωτικά θεία Χρυσούλα;.....είπε η ανηψιά της η Μαρία
-Ελα Χριστέ και Παναγιά..Βρε κορίτσια μου σας λέω,ότι σα να τα βλέπω αυτήν την ώρα... Ακούω δύο"κυρα Χρυσούλα;ε;κυρα Χρυσούλα""Η ανεψιά μου η Γιούλα είπα φωνάζει।Τι να θέλει τέτοια ώρα...Άφησα την ρόκα μου,πήρα ένα δαυλί και βγήκα στην πόρτα।Γιούλα φωνάζω!...Μωρή Γιούλα;;Μήτε ψυχή δεν ανάσαινε।Κάνω παρακάτω και ξαναφωνάζω।Γιούλα!...Γιούλα!...Χτιστός και Παναγιά...Με έπιασε ανατριχίλα।Ακούω κάτι γέλια μες το ρέμα και πήγα να σωριαστώ।Έκανα το σταυρό μου τρεις φορές καιγύρυσα κατά την πόρτα με τις πλάτες।Αλήθεια να σας το πω να το ξέρετε κορίτσια।Αν σας σύρει η μοίρα κι έχετε κακό συναπάντημα ποτέ μην δώσετε τις πλάτες,να κάμετε το σταυρό σας και τραβήξετε το δρόμο σας।
-Μα αν τύχει και είναι κατάστρατα τα ξωτικα θεία Χρυσούλα;;...να πάμε καταπάνω τους;;
-Ακούς λέει;;Αμ τι να γυρίσετε να πάθετε σαν το σχωρεμένο τον Μαστρογιάννη...Γύριζε,Θεός σχωρέστον,από τα Λιπιανά και μες στον ΑΙ-ΜΗΝΑ,ώρα μεσάνυχτα,πέφτει απάνω σε λείψανο,μακρυά από δω।
-Λείψανο αληθινό;
-Λείψανο με τα παραούλια του।Κεριά,παπάδες,ψαλτάδες, μανάλια....θάρρεψε στην αρχή πως ήταν αληθινό λείψανο।Μαθές είδε τον παπα-Σταύρο ολάκερον।।
-Ήταν ο ίδιος ο παπα-Σταύρος θεία Χρυσούλα;
-Μπα π¨αναθεμάσε σε...Ποιος παππα-Σταύρος δαίμονα; Ξωτικά ήταν κι είχαν κάμει αυτή την συνέργεια για τον άμοιρο τον Μαστρογιάννη....Έβγαλε τη σκούφια του και κάνοντας το σταυρό του,παραμέρησε να περάσει το λείψανο...Μα κάνει και κοιτάει μέσα στην κάσα κι αντίς νεκρό,βλέπει ένα πράμα σαν τραγί και σαν άνθρωπο...Σπαρτάρισε ο νους κι έδωσε να φύγη...Από κοντά του το λείψανο।Φτάνει στα Βαρκά,περνάει το ποτάμι και γυρίζει να δει πίσω του।Από κοντά του το λείψανο।Παίρνει τον ανήφορο,βγαίνει με μια ανάσα στο κεφαλάρι του χωριού,αφουγκράζεται κι ακούει πίσω του ποδοβολητό και ψαλσίματα।Σωριάστηκε αδεκεί ο σχωρεμένος...
-Πέθανε θεία Χρυσούλα;
-Έζεσε δυο-τρεις μέρες,μολόγησε τι είδε κι έπειτα έπεσε άλαλος.....

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΕΖΑΣ "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΠO Τ' ΑΓΡΑΦΑ"

Κατσαντώνης ο αετός των Αγράφων

13/1/09

Κατσαντώνης το λιοντάρι της κλεφτουριάς



Απόσπασμα από το βιβλίο " Το 21 ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ" του Κώστα Δ. Παπαδημητρίου.

Ενάς μπουλούκμπασης έπιασε κάποτε τον Κατσαντώνη, που ήταν τότε 25 χρονών, γιατί, έκλεψε, είπαν , μία γίδα. Τον έβαλα στο φάλαγγα και τον σάπισε στο ξύλο. Ο πατέρας του ο σκηνίτης Μακρυγιάννης, πούληση όλο το βιός του, για να μαλακώσει με γρόσια του Τούρκου την καρδιά και ν΄αφήσει το γιο του λεύτερο. Ο Κατσαντώνης, αναθεματισμένος τη μοίρα των ραγιάδων, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Τον έπνιγε η αδικία και η προσβολή. Πήρε την απόφαση να πάει κλέφτης στα βουνά. Τόλεγε στη μάνα του και το ξανάλεγε:
- Δεν την σηκώνω, μάνα, τούτη την παλιοζωή. Θαπάω να γίνω Κλέφτης.
Και εκείνη η κακόμοιρη με δάκρυα στα μάτια, τον παρακαλούσε.
- Κάτσ΄ Αντώνη μου, κάτσ΄Αντώνη μου, κοντά μου!
Σε μια τέτοια στιγμή παραβρίσκονται και τ΄άλλα τ΄αξαδέρφιατου, άκουσαν τα παρακάλια της μάνας του και τα ξανάλεγαν χορατεύοντας:
- Κάτσ΄Αντώνη μου! κάτσ΄Αντώνη μου!
Έτσι κείνη την μέρα του κόλλησαν το παρατσούκλι " Κατσαντώνης". Μ΄αυτό έμεινε γνωστός και δοξάστηκε.




http://www.evrytania.eu/Istorika/Katsantonis/Katsantonis.htm



«Ο ατρόμητος Κατσαντώνης» παίζει τον ταμπουρά του. Λεπτομέρεια από τοιχογραφία του Θεόφιλου. Αθήνα, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης























































Σπηλιά του Κατσαντώνη












Ο Μάραθος είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο «αετός» των Αγράφων, ο πρωτοκλέφτης Αντώνης Κατσαντώνης ( Μακρυγιάννης ) και στη λαμπρή εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που κτίστηκε το 1592, με τις περίφημες τοιχογραφίες και εικόνες (1771), βαφτίστηκε από τον φημισμένο κλέφτη Βασίλη Δίπλα. Στην εκκλησία αυτή μάλιστα, σώζεται και το στασίδι που καθόταν όταν εκκλησιάζονταν.















Τον Κατσαντώνη βάφτισε (κατά πάσα πιθανότητα) ο ξακουστός καπετάν Δίπλας και του έδωσε το όνομα Αντώνης. Μάλιστα η τοπική παράδοση θέλει να εμφανίζεται ένα απόσπασμα Τουρκαλβανών την ώρα του μυστηρίου. Ο νουνός (και θείος του) άφησε το μυστήριο στη μέση. Απίθωσε το παιδί μπροστά στην Αγία Τράπεζα και έτρεξε με τα παλικάρια του να κυνηγήσει τον εχθρό. Το γεγονός αυτό ο ιερέας που τελούσε το μυστήριο θεώρησε ότι προοιωνίζεται πολυτάραχη ζωή για το παιδί!
Πάντως, ο Δ. Σταμέλος αναφέρει ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως τον Κατσαντώνη βάφτισε κάποιος αμαρτολός, ονόματι Δήμος.





































Λαϊκή ξυλογραφία του ιη΄ αι., που παριστάνει τη σύλληψη κατόπιν προδοσίας του ασθενούντος αρματολού Κατσαντώνη από τους Τούρκους. Η καταδίωξη και εξόντωσή του επιτεύχθηκε λίγους μήνες μετά τον αφορισμό των αρματολών από το Πατριαρχείο. Στο βάθος ο λαϊκός καλλιτέχνης εικονίζει τον καταδότη του ήρωα, μοναχό Καρδερίνη.







Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Τον Κατσαντώνη πιάσανε, κλάψτε πουλιά μου, κλάψτε. Ένας παπάς τον πρόδωκε. Μαχαίρι να του γένει η κοινωνιά που του βαψε τ' αφορισμένο στόμα, θηλειά κι αστρίτης στο λαιμό τ' άγιο του πετραχήλι, να μη βρεθεί πνευματικός, να τον ξεμολογήσει κι αγαπημένα δάχτυλα τα μάτια να του κλείσουν.



Το άγαλμα του Κατσαντώνη στην Κεντρική Πλατεία, Ιωάννινα





































































Ποιητής
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

" Δύο γύφτοι τον εστρώσανε δεμένονε στ΄αμόνι κι αρχίσανε με το σφυρί να τον πελεκάνε.
Σκήθρεσ πετούν τα κόκαλα, σκορπάνε τα μελούδια, νεύρα, κομμένα κρέατα σέρνονται σαν σκελίδια, και κειός τηράει τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει.
Χτυπάτε, πελεκάτα με, σκυλιά, τον κατσζντώνη, δεν τον τρομάζει Αλήπασας, φωτιά, σφυρί κι αμόνι."



























Καλόγεροι προδίδουν κλέφτες στους Τούρκους. Κατά μια εκδοχή τον άρρωστο Κατσαντώνη τον πρόδωσε κάποιος καλόγερος.







Ευρυτανία. Δήμος Αγράφων. Σπηλιά του Κατσαντώνη.

τελικός κυπέλου

Στις 2 Μαρτίου 2011 ο Τελικός Κυπέλλου ΕΠΣ Ευρυτανίας Μεταξύ Απεραντιακού και Βελουχιού


4η Συμμετοχή για τον Απεραντιακό, πολυνίκης του θεσμού το Βελούχι με 16 κούπες

Στις 2 Μαρτίου 2011, στις 3 το μεσημέρι στο Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου θα διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Ευρυτανίας, μεταξύ Βελουχιού που είναι η ομάδα που έχει κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια στην Ευρυτανία και Απεραντιακού, που βρέθηκε 3 φορές ακόμη στον τελικό με αντίπαλο το Βελούχι, γνωρίζοντας όμως ισάριθμες ήττες. Το 2001, ο Απεραντιακός έχασε από το Βελούχι με 2-1, το 2005 γνώρισε βαριά ήττα με σκορ 7-1 και πέρυσι με σκορ 3-0.

http://evrytaniasport.blogspot.com/2011/03/0-0-9.html

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Των Κολοκοτρωναίων - Ειρήνη Παππά , Β. Παπαθανασίου

Beethoven, 7th Symphony, 3rd Movement (David Zinman, Tonhalle-Orchestra,...

από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο


Η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη Μακεδονία, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της Δημοκρατίας» θα παρουσιασθεί από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου στο μουσείο Ashmolean, στην Οξφόρδη.

Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει την εξέλιξη του μακεδονικού βασιλείου από τους υπομυκηναϊκούς χρόνους έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του επιφανέστερου μέλους της άρχουσας δυναστείας των Τημενιδών, οι οποίοι θεωρούνται απόγονοι του μυθικού ήρωα Ηρακλή.

Η έκθεση διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Ashmolean.

Από ΤΟ ΒΗΜΑonline

κι όμως υπάρχουν Άγγελοι

κ όμως υπάρχουν άγγελοι!!!

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2007

Πώς δημιουργούνται οι Ανώτεροι Αγγελικοί Εαυτοί
και πώς οι Άγγελοι
;
Η ένωση Θείου Φωτός + Θεϊκή Σκέψη (Φως + Σκέψη) γεννούν
τις Αγγελικές Ενέργειες.

samuil_left.jpg

Οι Άγγελοι είναι όντα διακονίας, δεν έχουν φύλο και δεν ενσαρκώνονται στα Υλικά Πεδία. Έχουν μία ροπή προς το καλό, ακολουθούν τους θεϊκούς νόμους και καταχωρούνται στα Πνευματικά Πεδία, όπου εξελίσσονται και εκείνοι σύμφωνα με τις δικές τους Ιεραρχίες.
Οι Άγγελοι από την φύση τους, δεν έχουν ελεύθερη επιλογή και δεν έχουν βιώσει τις ανθρώπινες ιδιότητες.
Οι Ανώτεροι Αγγελικοί Εαυτοί.
Γεννιούνται από την ένωση ψυχής και πνευματικής ουσίας του Θεού. Είναι κατ'εικόνα και ομοίωση του Θεού.
Είναι τα Ανώτερα Αγγελικά πνευματικά μας κομμάτια, έχουν ελεύθερη Βούληση και είναι σαν μικροί θεοί.
Καταχωρούνται στην 5η Διάσταση και από εκεί στέλνουν τις ψυχικές τους προβολές (εμάς) ώστε μέσα από την Γνώση θετικού και μη θετικού, να αφομοιώσουν εμπειρίες Γνώσης ώστε κάποια στιγμή οι ψυχές αυτές να είναι έτοιμες για την ένωση με τον Ανώτερο Άγγελο.
Η Ένωση αυτή λειτουργεί καταλυτικά για την ψυχή, διότι είναι η υψηλότερη μύηση. Μέσα από αυτήν την μύηση βιώνει τα στάδια της Θέοσης καθώς και το άνοιγμα της συνειδητότητας όσον αφορά την προέλευσή της.
Όπως το Σύμπαν πρέπει να κυβερνάται από το Θεό, έτσι και η ψυχή του ανθρώπου πρέπει να κυβερνάται από το ανώτερο πνεύμα.

Ο Ανώτερος Εαυτός πρέπει να κυριαρχεί στο μικρό σύμπαν του. Διαφορετικά θα υπάρξει ανισορροπία.
Πως μπορούμε να συνδεθούμε με το Αγγελικό μας κομμάτι
'Εχει δοθεί ένας πολύ απλός τρόπος που δίνει την δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να κάνουν σύνδεση και ένωση.
Τα στάδια της σύνδεσης είναι:
1) Οραματισμός: Οραματιζόμαστε ότι ο Αγγελικός μας εαυτός στέκει απέναντι μας.
2) Επίκληση: Εάν γνωρίζουμε το όνομα του, το οποίο είναι ο κωδικός του τον καλούμε. Εάν όχι τον επικαλούμεθα ως Ανώτερο Αγγελικό Εαυτό.
3) Σύνδεση: Οραματιζόμαστε ότι από την καρδιά μας ξεκινά μια ενεργειακή φωτεινή κορδέλα η οποία πηγαίνει στην δική του και επανέρχεται πάλι στην δική μας σε συνεχή ροή.
Κατά την διάρκεια της ένωσης ζητούμε από εκείνον να μας βοηθήσει, και εάν το θελήσουμε να αναλάβει το πλάνο της ζωής μας και

διαμορφώσει όπως εκείνος γνωρίζει καλύτερα. Τελειώνουμε τον οραματισμό ευχαριστώντας τον.

Ενσωμάτωση.
Η Ενσωμάτωση είναι το αμέσως επόμενο στάδιο από την Σύνδεση. Μέσο αυτού του τρόπου ο Ανώτερος Εαυτός ευθυγραμμίζεται με τη Θεϊκή πηγή και στη συνέχεια με τα δικά μας κέντρα.
Ο Ανώτερος εαυτός μας με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζει , ισορροπεί, και καθαρίζει όλα μας τα κέντρα.
Παράλληλα έχει δοθεί ένας τρόπος προστασίας μέσο των επικλήσεων των Αρχαγγέλων.
Η Ενσωμάτωση γίνεται ως εξής:
1) Χαλαρώνουμε.
2) Κάνουμε την Σύνδεση.
3) Προχωράμε αργά και μπαίνουμε μέσα στον Ανώτερο Εαυτό μας. Γυρίζουμε έτσι ώστε το πρόσωπο του και το δικό μας να είναι από μπροστά σε ευθυγράμμιση.
4) Οραματιζόμαστε ότι είμαστε μαζί με τον Ανώτερο Εαυτό μας σε μια φωτεινή πυραμίδα. Η πυραμίδα αυτή αντικατοπτρίζεται με τη γη σχηματίζοντας το εξής σχήμα.
Είμαστε μέσα στην πυραμίδα στην οποία η κορυφή επάνω και η κορυφή κάτω στην γη είναι ανοικτή. Η κάτω πυραμίδα είναι η γείωση μας με τη γη.
Επικαλούμεθα τις Αρχαγγελικές δυνάμεις ως εξής:
Αρχάγγελος ΜΙΧΑΗΛ - επάνω ( κορυφή ) Μπλε φλόγα.
Αρχάγγελος ΓΑΒΡΙΗΛ - δεξιά - Άσπρη φλόγα.
Αρχάγγελος ΡΑΦΑΗΛ - αριστερά - Πράσινη φλόγα.
Αρχάγγελος ΟΥΡΙΗΛ - μπροστά - Χρυσή φλόγα.
Αρχάγγελος ΖΑΚΧΙΗΛ - πίσω - Ιόχρου φλόγα.
Στην συνέχεια επικαλούμεθα το Θεϊκό Φως το οποίο μπαίνει από το άνοιγμα της κορυφής να μας λούζει, να μας καθαρίζει περνώντας από τα κέντρα μας.
Οραματιζόμαστε οτιδήποτε σε αρρώστια και δυσαρμονία κυλάει μέσα στο φως και χύνεται στη γη από την κορυφή της κάτω πυραμίδας.
Παρακαλούμε τη Μητέρα Γη να τα δεχθεί να τα αφομοιώσει και να τα μεταλλάξει στο μεγάλο της χωνευτήρι.
Τελειώνουμε ευχαριστώντας όλες τις δυνάμεις

υπάρχει το site :ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Πέμπτη : 24 Φεβ 2011 - 11:30

[Άλλα Νέα]

Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν από την Κυριακή της Απόκριας....

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου,οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό.


Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη". Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.


Πήρε το όνομα Τσικνοπέμπτη από τις τσίκνες, μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες. Έτσι οι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς. Και τούτο γίνεται εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου αρχίζει μεγάλη νηστεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού.

Κατά το έθιμο την Τσικνοπέμπτη συγγενικές ή και φιλικές, οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και στο τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή υγεία και καλό Πάσχα να φτάσουμε. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.


Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

μια ωραία πρόταση!!!


Φέτος την καθαρά Δευτέρα πέταγμα χαρταετού από τους Αγίους Αποστόλους Λιθοχωρίου Αγράφων!Υψόμετρο 920m

Eleanna Azouki * To nisi * Eλεάννα Αζουκη * Το νησί....

καλά με έκανες τώρα!

Ρωτάει ο δάσκαλος τα παιδιά-ποιός θα μας πει ένα πουλί του δάσους;
Σηκώνει το χέρι ο Γιώργος!
Ο δάσκαλος-πες μας Γιώργο!
Ο Γιώργος-ένας κότσυφας!
Ο δάσκαλος-μπράβο Γιώργο!Πες μας άλλο ένα।
Ο Γιώργος-άλλος ένας κότσυφας!
Ο δάσκαλος- καλά με έκανες τώρα!

ένα Τοπολιανίσιο!"Ντάλικο"

Έχω αναφερθεί για ένα μέρος της Ευρυτανίας, τα Τοπολιανα! Με τα "ντάλικα!"Θ α παρουσιάσω μια ατάκα!
Παίζανε δηλωτή δυο Τοπολιανίσιοι,χτυπάει λυπητερά η καμπάνα!
Ο ένας-ποιόν να μας πήρε ο χρόνος;
Ο άλλος-ξέρου γω;δεν ματατόκαμει!
Ο ένας-χμμ τουν ίδια ιγώ!,είχει κιρό πδεν τν έτρουει τν αρτμή!

συλλογή από παλιές ιστορίες του τόπου μας

Κάνω μια προσπάθεια να συλλέξω παλιές ιστορίες των Αγράφωνόσοι έχετε θέματα μπορείτε να μου τα στείλετε।Θα γραφούν με μυθιστορηματικό τρόπο,έτσι ώστε να προβάλουμε καταστάσεις κι όχι να θίξουμε με ονόματα

Eλεάννα Αζούκη


Η Ελεάννα Αζούκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.Έχει κάνει σπουδές στο ΤΕΙ μουσικής παραγωγής και ηχοληψία στην Κεφαλλονιά.Στο νησί όπου σπούδαζε τραγουδούσε σε διάφορες ροκ μπάντες κάνοντας live εμφανίσεις εκεί.Το 2006-07 ήρθε στην Αθήνα και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Νατάσα Θεοδωρίδου και τον Σταμάτη Γονίδη στο Βοτανικό,τις επόμενες δυο χρονιές που ακολουθησαν 2008-2009 η Ελεαννα εμφανιζόταν στο μαγαζί της Άννας Βίσση,στην pomodoro και συμμετείχε και στα shows στο πλευρό της Βάνας Μπάρμπα και του Νίκου Μουτσινά.Φέτος την βλέπαμε στο "S"CLUB με τον Σάκη Ρουβά και την Τάμτα όπου οι εμφανίσεις τους θα συνεχιστούν και στην ΘεσσαλονίκηΕλεάννα Αζούκη συμμετείχε με το πρώτο της τραγούδι "ΔΏΣΕ" σε μουσική Αλέξανδρου Βουραζέλη και στίχους Δημήτρη Τσάφα στην καλοκαιρινή συλλογή της ΜΙΝΟΣ"MINOS SUMMER 2009" και το καλοκαίρι 2010 κυκλοφορεί το νέο της τραγούδι "ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ" σε στίχους και μουσική της Sunny baltzi!Παράλληλα τo καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε στο τραγούδι που όλοι ακούσαμε δυνατά στα ραδιόφωνα μας "ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ"!!!με τον γνωστό ράπερ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗ σε στίχους Μηδενιστή,shadow knight και μουσική Διονύση Σταματόπουλου και Δημήτρη Σταματίου.Οι εμφανίσεις της με τον Μηδενιστή συνεχίζονται σε club σε όλη την Ελλάδα.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΗΣ ΦΛΟΓΕΡΑΣ-Για τον πατέρα μου 2/8/09

ελένξτε τον μεταβολισμό σας

Η μελέτη της χειμερίας νάρκης μεγάλων ζώων όπως οι αρκούδες, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Αρκτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος των επιστημόνων είναι να ελέγχουν οι άνθρωποι στο μέλλον το ρυθμό του μεταβολισμού τους, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο στους γιατρούς.

Ο στόχος της πρωτοποριακής αυτής μελέτης είναι στο μέλλον οι άνθρωποι "να το κάνουν όπως οι αρκούδες", δηλαδή να πετυχαίνουν κατά βούληση σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού τους, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς π.χ. από τραυματίες δυστυχημάτων μέχρι τους αστροναύτες στα διαπλανητικά ταξίδια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσιολόγο-ζωολόγο καθηγητή, Μπράϊαν Μπαρνς του Ινστιτούτου Αρκτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Αλάσκα στις ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, για πρώτη φορά παρακολούθησαν σε συνεχή βάση, για ένα ολόκληρο χειμώνα, τη φυσιολογία των αρκούδων. Πάνω στα ζώα που είχαν πέσει σε χειμέρια νάρκη, τοποθέτησαν ραδιοπομπούς και ειδικούς αισθητήρες (καταγραφής της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού, της κατανάλωσης οξυγόνου, της κίνησης των μυών, της εγκεφαλικής δραστηριότητας κ.α.), ενώ στο χώρο υπήρχαν και υπέρυθρες κάμερες.

Έπειτα από πέντε μήνες παρατηρήσεων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μεταξύ άλλων, ότι στις αρκούδες - σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα που επίσης πέφτουν σε νάρκη το χειμώνα - η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο κατά πέντε με έξι βαθμούς Κελσίου το πολύ (π.χ. από 38 σε 33 βαθμούς), ενώ ο μεταβολισμός και η κατανάλωση οξυγόνου μειώνονται κατά 75%, πράγμα που δείχνει ότι κάποιος άλλος άγνωστος βιοχημικός μηχανισμός εμπλέκεται, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Όταν κοιμούνται, έχουν μόνο μια έως δύο αναπνοές ανά λεπτό για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η καρδιά τους λειτουργεί στιγμιαία μόνο κατά την εισπνοή και στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο εισπνοών ουσιαστικά σταματά, με συνέπεια οι σφυγμοί τους να είναι μόλις τέσσερις το λεπτό κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες πολύ ήθελαν να βρουν τρόπους να αναπαράγουν και στους ανθρώπους αυτόν το χαμηλό μεταβολικό ρυθμό και τη μείωση των απαιτήσεων για οξυγόνο. Για παράδειγμα, οι γιατροί στα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσαν να επεκτείνουν το "παράθυρο" που έχουν, μετά από ένα δυστύχημα, από εγκεφαλικό ή έμφραγμα, για να προσφέρουν αποτελεσματική ιατρική βοήθεια ανάνηψης, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα και όσους ασθενείς αναγκαστικά περνάνε μεγάλες περιόδους ξαπλωμένοι ή καθιστοί. Από την άλλη, αν ο οργανισμός των αστροναυτών μιμούνταν αυτόν της χειμερίας νάρκης, θα ήταν ευκολότερα τα μακρινά διαστημικά ταξίδια.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες, όπως επισήμαναν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, προκειμένου να κατανοηθεί πώς ο εγκέφαλος των αρκούδων λειτουργεί χωρίς βλάβη παρά τη σημαντική μείωση του οξυγόνου που εισπνέουν, καθώς επίσης να λυθεί το μυστήριο πώς οι αρκούδες δεν χάνουν σχεδόν καθόλου μάζα από τα οστά και τους μυς τους παρά την μακρόχρονη ακινησία τους. Ακόμα θα αναζητηθούν γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται στην χειμερία νάρκη.

Οι αρκούδες, που ροχαλίζουν συχνά δυνατά κατά την χειμερία νάρκη, καταφέρνουν να λειτουργούν σαν ένα "κλειστό κύκλωμα", καθώς δεν τρώνε τίποτε επί μήνες, ακόμα κι αν είναι έγκυες, ενώ η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Το μόνο που χρειάζεται να παίρνουν από το περιβάλλον τους, είναι αέρας. Ένας ξαφνικός θόρυβος μπορεί να τις τρομάξει, αλλά γρήγορα πέφτουν ξανά σε νάρκη.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

το τσίπουρο

Το Τσίπουρο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail



Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.

Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δώρο των θεών, το αμπέλι.

Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος.

Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού)

Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.

Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.

Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ' όγκο.

Η παρακολούθηση της απόσταξης θέλει μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση του άμβυκα μπορεί να γίνει με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Στην περίπτωση ξύλων ή κάρβουνου, η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με την τροφοδοσία και με την παροχή αέρα, ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα που βρίσκεται κάτω από την εστία. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων πτητικών συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα, πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή ενός πολλαπλά αποσταγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες της απόσταξης στο ελάχιστο και επιτρέποντας στον παραγωγό να κάνει την επιθυμητή ανάμειξη μεταξύ κεφαλών,καρδιάς και ουρών.

Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα «βράζει» ο τόπος. Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το «αγιονέρι», με αποκορύφωμα τις διάφορες γιορτές τσίπουρου σε πολλές περιοχές (Μακεδονία, Ήπειρο), οι οποίες συνοδεύονται με παραδοσιακά γλέντια

Το τσίπουρο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια και καταναλώνεται κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως σε συνοδεία με μεζέδες. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Πολλές φορές προστίθεται στο ποτό νερό ή πάγος.
Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια

κἐντρωμα δέντρων

κέντρωμα δέντρων πως και πότε να γίνεται

Τρεις τρόποι είναι που κεντρώνονται όλα τα δέντρα και ημερώνονται. Ο πρώτος λέγετε εγκεντρισμός, ο δεύτερος εμφλοισμός και ο τρίτος ενοφθαλμισμός.
Όσα δέντρα λοιπόν έχουν την φλούδα τους παχιά και ζουμερή όπως η συκιά, η κερασιά και μερικές ελιές αυτά στην φλούδα κεντρώνονται αλλά θέλουν επιδέξια.
Έχε από πριν ένα ξύλο πελεκημένο σαν παλούκι μικρό από σκληρό ξύλο και αυτό βάνε στη φλούδα σιγά σιγά με πολύ επιμέλεια να μην σχιστεί. Έπειτα έχε το κεντρί έτοιμο και όταν βγάλεις το ξύλο βάλε το κεντρί, αυτός ο τρόπος λέγετε εμφλοισμός.

Τα δε δέντρα που δε έχουν υγρότητα στην φλούδα τους αλλά είναι λεπτή και άνυδρη, όπως η κιτριά, το κλίμα και άλλα ίδια, αυτά σχίζε το ξύλο και βάλε το κέντρωμα, αυτός ο τρόπος λέγεται εγκεντρισμός.
Το δε κεντρί που θέλεις να βάλεις παίρνε το από δέντρο καλό και πολύκαρπο και κόβε το ίσο από το βόρειο μέρος του δέντρου, να έχει απαλά μάτια και τρεις κορυφές ή δύο το λιγότερο. Και ας είναι χοντρό όπως το μικρό σου δάχτυλο και δύο χρονών, γιατί αν είναι ενός, γίνετε γρήγορα αλλά δεν καρπίζει. Έχε το καλά πελεκημένο με κοφτερό μαχαίρι στο κάτω μέρος από τη μία μεριά λεπτό και πρόσεξε να μην βλάψεις την ψίχα του.
Το κόψιμο του φυτού ας είναι ίσα με το σχίσιμο δηλαδή ίσο με δύο δάκτυλα.
Βάλε το ίσα, την φλούδα προς την φλούδα και το ξύλο προς το ξύλο.
Και αφού το κεντρώσεις μη κόψεις πλέον τίποτα από το δέντρο, μόνο σκέπασε το καλά στο κόψιμο με άσπρο πηλό να μη σκάσει.
Όχι μόνο τα άγρια και μεγάλα δέντρα κεντρώνονται αλλά και τα ήμερα και γίνονται χοντρότερα και καλύτερα.
Μάθε δε και αυτό ως αναγκαίο, ότι δεν προκόφτουν τα κεντριά να τα βάλεις την ώρα όπου τα κόψεις από το δέντρο, αλλά πριν από δέκα ημέρες κόφτα στης δεκαέξι του φεγγαριού.
Όταν τα κόψεις από το δέντρο βάλε τα σε ένα σταμνί ή ένα δοχείο πήλινο να μην έχει νερό, μόνο σκέπασέ το καλά να μην ξεθυμαίνουν. Στις 26-27 του φεγγαριού τότε κέντρισέ τα να γίνουν μεγάλα και καρπερά.
Μη κεντρώνεις όταν φυσάει ο βοριάς, αλλά όταν φυσάει ο νοτιάς.
Στο κέντρωμα του ξύλου ωφελεί η βροχή αλλά στη φλούδα κάνει ζημιά.
Ο καιρός του κεντρώματος είναι από τις 15 Μαρτίου έως της 15 Ιουνίου, αλλά όχι ίδιος σε όλους τους χρόνους και τόπους, αλλά κατά τον καιρό και τη περιοχή που βρίσκεσαι.
Γιατί σε άλλο χρόνο είναι ο καιρός πρώιμος και σε άλλο όψιμος και σε άλλες περιοχές έχει πολλή ζέστη και πρέπει να κεντρώσεις γρηγορότερα όταν δακρύζει το κλήμα και τα άλλα φυτά και σε άλλους τόπους έχει ψύχρα, εάν αργήσεις δεν βλάπτει σε τίποτα.
Εάν δε τύχει και θέλεις να φέρεις τα φυτά από μακρινό τόπο, βάλε τα σε δοχείο μπηγμένα σε πηλό και κλείσε το από πάνω καλά να μην ξεθυμάνουν.

Πότε και πώς να κεντρώνεις στο μάτι
Τον Μάιο μήνα είναι καλά να κεντρώνεις στο μάτι, εγώ δε και τον Μάρτιο κέντρωσα και πέτυχα. Κάνει καλό να καθαρίσεις καλά το δέντρο, εκείνο που κεντρώνεις στο μάτι.
Κόψε όλα τα κολόριζα να μην εμποδίζουν, το ίδιο και όσα βλαστάρια βγαίνουν από το θυλίασμα και πάνω.
Το κεντρί να είναι από βλαστάρι χρονιάρικο από καλή γενιά και καρπερό. Από αυτό βγάλε το μάτι με ολόγυρα όλη τη φλούδα και το ίδιο κάνε και στο άγριο, ξεφλούδισε και κόψε τόση φλούδα όσο και η ήμερη όπου θέλεις να βάλεις.
Αλλά πρόσεξε να την ξεκολλήσεις επιδέξια, να μην πληγώσεις το ξύλο και να πέσει το ήμερο μάτι πάνω στο άγριο, γιατί αυτό χρειάζεται πολύ γιατί πιάνει αλάθητα.
Και ας είναι οι δύο φλούδες όμοιες και ίσες στο πάχος.
Όταν πιάσει το κέντρωμα βγάλε τα δέρματα και επιδέξια με πριόνι κόψε το άγριο πάνω από το κέντρωμα και όσα άλλα βλαστάρια φυτρώσουν από το άγριο δέντρο.


Ποια ήμερα δέντρα κεντρώνονται με άλλα στην φλούδα και στο ξύλο τους
Η συκιά κεντρώνεται στη μουριά και στο πλάτανο
Η μουριά στην καστανιά και βελανιδιά
Η αχλαδιά στη ροδιά, στη μουριά, στην αμυγδαλιά και κουκορεβυθιά και όταν κεντρώσεις την αχλαδιά στη μουριά γίνονται τα αχλάδια κόκκινα
Η μηλιά κεντρώνεται στη κυδωνιά και γίνονται τα μήλα πολύ καλά, είναι εκείνα που λένε στην Αθήνα μελίμηλα. Κεντρώνεται και στη δαμασκηνιά
Η δαμασκηνιά στην αχλαδιά και τον πλάτανο, στον οποίο ομοίως γίνονται τα μήλα κόκκινα
Η καρυδιά και η λεπτοκαρυδιά κεντρώνονται στην κουμαριά και η τριανταφυλλιά στην ιτιά
Η ροδακινιά στην φλούδα της δαμασκηνιάς και της αμυγδαλιάς, η δαμασκηνιά στην μηλιά και κυδωνιά και η κερασιά στην κουκορεβυθιά
Η ροδακινιά που κάνει τα κλειστά ροδάκινα στην κερασιά, η κιτριά σε άλλη κιτριά και σε μηλιά και κάνει κιτρόμηλα και σε μουριά και κάνει τα κίτρα κόκκινα και σε ροδιά
Η κυδωνιά και αγριοσυκιά κάθε δέντρο δέχονται και κέντρωνε σε αυτές ότι δέντρο θέλεις και γίνεται. Η μοσχοαχλαδιά κεντρώνεται σε μηλιά
Το κλήμα κεντρώνεται στην κερασιά και κάνει τα σταφύλια το Μάιο, όταν γίνονται και τα κεράσια

Πηγή: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμα: Kεντρώματα και είδη εμβολιασμών με εικόνες /Ενοφθαλμισμός-Εγκεντρισμός

παλιό αλβαβητάριο


Το πρώτο γνωστό ελληνικό αλφαβητάριο είναι το μέγα αλφαβητάριον που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1771.

Στη σύνθεση των αλφαβηταρίων σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ευρωπαϊκές επιδράσεις, οι πολιτικοϊδεολογικές επιλογές, οι πολιτικές και εθνικές περιπέτειες, ο λογιωτατισμός και η γλωσσική διαμάχη.

Σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη των αλφαβηταρίων του 20ού αιώνα θεωρείται το αλφαβητάρι με τον ήλιο (ονομασία που του έδωσαν οι μικροί μαθητές), καρπός της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1917.

αγνώριστη η γη σε κάποια χρόνια

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων θα έχει κάνει τον πλανήτη «αγνώριστο» το 2050, προειδοποιεί η WWF και άλλοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει φέτος τα επτά δισεκατομμύρια, πριν σταθεροποιηθεί τελικά στα εννέα δισ. γύρω στα μέσα του αιώνα. "Για να ταΐσουμε όλα αυτά τα στόματα, θα πρέπει να παράξουμε τα επόμενα 40 χρόνια όσα τρόφιμα είχαμε παράξει τα τελευταία 8.000 χρόνια" δήλωσε ο Τζέισον Κλέι της WWF.

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, «μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας δεν θα είναι πια αναγνωρίσιμος» προειδοποίησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, συμφώνησε ο Τζον Κάστερλαϊν, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Πληθυσμιακής Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο.

Σημαντικό πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι και η προβλεπόμενη αύξηση των εισοδημάτων, τα οποία αναμένεται να τριπλασιαστούν τα επόμενα 40 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και να πενταπλασιαστούν στις χώρες που θεωρούνται σήμερα αναπτυσσόμενες. Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί συνήθως και σε αύξηση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, των οποίων η παραγωγή απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πρώτων υλών.

H παραγωγή ενός κιλού κρέατος απαιτεί γύρω στα επτά κιλά τροφής σε σπόρους, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού τυριού ή αβγών χρειάζονται τρία με τέσσερα κιλά, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο. «Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερο χρήμα, ο ίδιος πλανήτης» σχολίασε ο Τζον Κλέι της WWF.

Σύμφωνα με τον Τζον Κάστερλαϊν, η μόνη λύση είναι να ανακόψουμε την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση του πληθυσμού, και ο μόνος βιώσιμος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσω του αποτελεσματικού οικογενειακού προγραμματισμού» είπε.

Από ΤΟ ΒΗΜΑonline

στα άδυτα της μασονίας

Μασονία: Φρικτοί Όρκοι για Τυφλή Υπακοή
Προπαγάνδα

«Όλες οι μυστικές υπηρεσίες που διοικούνται από όρκους είναι επικίνδυνες σε κάθε έθνος», Οδυσσέας Γκράντ, 18ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το πρώτο καθήκον κάθε Μασόνου είναι η υπακοή στις εντολές του Διδασκάλου. Το πνεύμα αυτό της άμεσης υπακοής και υποταγής στις αρχές, αποτελεί την μεγαλύτερη ασφάλεια για το ‘Ίδρυμα.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός μοιάζει περισσότερο με στρατιωτική παρά με πολιτική οργάνωση. Η διαταγή πρέπει να εκτελείται αμέσως. Ο χαρακτήρας της και οι συνεπειές της ίσως γίνουν αντικείμενα συστηματικής έρευνας. Ο Μασονικός κανόνας υπακοής μοιάζει με την ναυτική προσταγή «Υπάκουσε στις διαταγές ακόμη και αν καταστρέφουν τους δικούς μας» (Εγκυκλοπαίδεια του Ελευθεροτεκτονισμού του Μακί σ. 525)»

Έτσι ένας Μασόνος ορκίζεται τυφλή υπακοή χωρίς να έχει και την ελάχιστη γνώση για το τι είναι αυτό στο οποίο ορκίζεται. Οι όρκοι που δίδουν οι υποψήφιοι στους τρείς πρώτους βαθμούς είναι οι κατωτέρω:

Μαθητεύομενος (Πρώτος βαθμός)

«Υπόσχομαι και ορκίζομαι μετά σοβαρότητας και ειλικρίνειας χωρίς διφορούμενα και επιφιλάξεις η υπεκφυγές τα εξής: δεσμέυομαι να μην υπάρχει μικρότερη ποινή από να κοπει ο λαιμός μου απ’ άκρη σ’ άκρη, να ξεριζωθεί η γλώσσα μου από την ρίζα της και το σώμα μου να ταφεί στη χοντρή άμμο της θαλάσσης όπου η παλίρροια και η άμπωτη καλύπτει και αποκαλύπτει το σημείο αυτό δυο φορές το εικοσιτετράωρο, γι’ αυτό βοήθησε με Θεέ και κρατησέ με σταθερό στην ακλόνητη πραγματοποίηση του παρόντος (Κάπταιν Γουίλιαμ Μόργκαν, ‘Εικονογραφήσεις της Μασoνίας’ σσ.21-22)». Η Ελληνική έκδοση κυκλοφορεί με τον τίτλο “Τα μυστήρια των Μασόνων” του Leo Taxil Εκδόσεις Μακρή).


(Δεύτερος Βαθμός)

«. . .δεσμεύομαι να μην υπάρχει μικρότερη ποινή από το να ανοιχτεί το στήθος μου και να ξεριζωθεί η καρδία μου και τα σπλάχνα μου να βγούν από μέσα και να ριφθούν από το αριστερό μου ώμο, να μεταφερθούν στην Κοιλάδα του Γιεχοσαφάτ, όπου να γίνουν τροφή των άγριων θηρίων του τόπου αυτού και των αρπακτικών πτηνών του αέρα εάν αποδειχθώ συνειδητά ένοχος παραβίασης οποιουδήποτε τμήματος αυτού του σοβαρού μου όρκου η υποχρέωση σε αδελφό μασόνο. Γι’ αυτό βοηθησέμε Θεέ και κράτησέ με σταθερό στην ακλόνητη πραγματοποίηση του παρόντος. (Εικονογραφήσεις της Μασονίας σσ. 52-53)»

(Τρίτος Βαθμός)

«.. .δεσμεύομαι να μην υπάρξει μικρότερη ποινή από το να κοπεί το σώμα μου στη μέση και να διαχωριστεί στο Βορρά και στο Νότο και τα σπλάχνα μου να γίνουν στάχτη στο κέντρο, και σι στάχτες μου να σκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους του ουρανού ώστε να μη μείνει καμμιά ανάμνηση μου ανάμεσα στους ανθρώπους η τους μασόνους για την αχρειότητα και την ψευδορκία μου έαν ποτέ αποδεχθώ συνειδητά ένοχος παραβίασης οποιουδήποτε τμήματος αυτού του σοβαρού μου όρκου η υποχρεώσης σε αδελφό μασόνο. (Εικονογραφήσεις της Μασονίας σσ. 75-76)

Η σοβαρότητα των όρκων αυτών συνεχίζει να αυξάνει σε κάθε βαθμό. Παρ’ όλο το ότι οι όρκοι αυτοί είναι γραμμένοι σ’ ένα βιβλίο του 1820, πρώην Μασόνοι μου έχουν πεί πως οι όρκοι πολύ λίγο έχουν αλλάξει τους τελευταίους δύο αιώνες και στην ουσία τους παραμένουν ίδιοι.

Ο Ιησούς μας προειδοποίησε όσον αφορά για τους όρκους: «Μην ορκίζεσαι καθόλου...Απλώς το “ΝΑΙ” να είναι “ΝΑΙ” και το “ΟΧΙ” σου “ΟΧΙ” οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι εκ του πονηρού» (Ματθ.5:34, 37). Ο Χριστός μας έδωσε την διαταγή αυτή για δική μας προστασία. Πολλοί όμως δεν δίνουν προσοχή σ’αυτά τα λόγια.

Έαν κάποιος Μασόνος ανακαλύψει τους κρυφούς στόχους του Τάγματος και αποφασίσει να το εγκαταλείψει, οι όρκοι αυτοί χρησιμεύουν σαν τον πλέον αποτελεσματικό εκφοβισμό που προστατεύει από αποκαλύψεις οποιασδήποτε μυστικής πληροφορίας.

Σαν αποτέλεσμα, παρ’ όλο που ένα μικρό ποσοστό Μασόνων αποσκίρτησαν από την οργάνωση, μόνον λίγοι από αυτούς επιθυμούν να αναλάβουν τον κίνδυνο να μιλήσουν εναντίον της.

Ο Κάπταιν Γουϊλιαμ Μόργκαν (William Morgan: 1774–1826 - φώτο), από την Μπατάβια (Batavia) της Νέας Υόρκης (που υπήρξε Μασόνος για 30 χρόνια) ήταν ένας από τους θαρραλέους ανθρώπους, το βιβλίο του οποίου, ‘Εικονογραφίσεις της Μασονίας” απεκάλυψε τα μυστικά τυπικά και τους όρκους του Μασονικού Τάγματος. Η αποκάλυψη αυτή του κόστισε την ζωή του.

Όταν έγινε γνωστό πως ο Μόργκαν προετοίμαζε τα χειρόγραφα και σχεδίαζε να τα εκδώσει, οι Μασόνοι αρχηγοί κινήθηκαν για να αποτρέψουν την έκδοση του βιβλίου. Ο Κάπταιν Μόργκαν απήχθη στις 11 Σεπτεμβρίου του 1826 και κάποιοι Μασόνοι τον έπνιξαν στον ποταμό Νιαγάρα. Ο Δαυϊδ Μίλλερ, ο εκδότης, απήχθη και αυτός οι πολίτες όμως της Μπατάβια όταν το ανακάλυψαν, καταδίωξαν τους απαγωγείς και τελικά τον απελευθέρωσαν. Παρά τις προσπάθειες των Μασόνων να αποτρέψουν την έκδοση, το βιβλίο του Μόργκαν εξεδόθη στα 1827.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός έκανε ότι μπορούσε για να αρνηθεί τον ρόλο του στην δολοφονία του Γουϊλλιαμ Μόργκαν. Το γεγονός όμως αυτό οδήγησε σε φρενίτιδα τις Ανατολικές Πολιτείες. “Η Μασονική εγκυκλοπαίδεια του Κόιλ” και άλλα αναφέρονται στο γεγονός αυτό. Ο Κόιλ λέει: «Αποσκιρτήσεις Μασόνων εξαπλώθηκαν σε όλη την Νέα Αγγλία, την Νέα Υόρκη, την Νέα Υερσέη, την Πενσυλβάνια και το Μεριλαντ. Στα 1826 η Νέα Υόρκη είχε 480 Στοές με 20.000 μέλη αλλά από το 1827 έως το 1839 μόνο 40 η 50 στοές σχετίζονταν με την Μεγάλη Στοά. Η Μεγάλη Στοά της Μασσαχουσέτης παρέδωσε τον καταστατικό της χάρτης στην πολιτεία και έγινε ανεξάρτητο σώμα13. (Μασονική Εγκυκλοπαίδεια του Κόιλ σ. 58)

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ελευθεροτεκτονισμός συνέχισε να αρνείται τις κατηγορίες για την δολοφονία, Παρά το γεγονός πως ένας από τους τρείς ανθρώπους που θεωρούντο ότι πραγματοποίησαν την δολοφονία ομολόγησε τα πάντα στο νεκροκρέββατο του στα 1848. Η ομολογία εμφανίζεται στις σελίδες 11-16 του βιβλίου με τίτλο «Ο Χαρακτήρας, οι Ισχυρισμοί και τα Πρακτικά Έργα του Ελευθεροτεκτονισμού» γραμμένο από το αιδεσιμότατο Τσάρλς Τζ. Φιννευ, τον μεγάλο ευαγγελιστή του 19ου αιώνα.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Από το βιβλίο ‘Προς Μία Παγκόσμια Δικτατορία’ του Gary Kah (Εκδόσεις ΣΤΕΡΕΩΜΑ).