Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ἔκτωρ...

από Ἐκπαιδευτήριον Ἑλληνικῆς Γλώσσης καὶ Μυθιστορίας την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 στις 8:58 μ.μ.

Ο Έκτορας ήταν πρίγκηπας της Τροίας κι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της Ιλιάδας.

Ήταν αρχηγός των Τρώων και των συμμάχων τους στην την υπεράσπιση της Τροίας από τους Αχαιούς κατά τον Τρωϊκό Πόλεμο .

Είναι ο ανδρειότερος από όλους τους Τρώες . Γιος του Πρίαμου και της Εκάβης, σύζυγος της Ανδρομάχης και πατέρας του Σκαμάνδριου ή Αστυάνακτα. Στην "Ιλιάδα" ο Όμηρος αναφέρει πολλά για τον ηρωισμό και τις άλλες αρετές του Εκτορα. Ήταν πρότυπο πολεμικού ήρωα, ευσεβής γιος, αφοσιωμένος σύζυγος, τρυφερός πατέρας και ευλαβής προς τους θεούς. Στη Ζ ραψωδία της Ιλιάδας βλέπουμε την αγάπη και την τρυφερότητά του, όταν με λίγα λόγια αποχαιρετά την Ανδρομάχη και το γιό του, πηγαίνοντας να μονομαχήσει με τον Αχιλλέα. Διακρινόταν όχι μόνο για τον ηρωισμό του, αλλά και για τη σύνεσή του και την ηθικότητά του.

Αντικαθιστούσε σε όλα το γέροντα πατέρα του. Την φιλοπατρία και τα φλογερά του παραγγέλματα δηλώνει το ρητό "εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".

Προβλέπει την πτώση της Τροίας, αλλά θεωρεί καθήκον του να την υπερασπιστεί μέχρι τέλους.

Για τα προτερήματά του αυτά σε πολλά σημεία υπερτερούσε του Αχιλλέα ο οποίος παρασυρόταν συχνά από την βιαιότητα.

Φοβάται το όνειδος και όχι το θάνατο και πολλές φορές επιπλήττει τον Πάρη για τη δειλία του.

Ήταν ο αγαπημένος του Απόλλωνα και του Άρη, αντιμετώπισε τον Αίαντα, τραυμάτισε τον Τεύκρο, το Διομήδη, τον Οδυσσέα, τον Αγαμέμνονα και σκότωσε τον Πάτροκλο.

Ενωρίς στην Ιλιάδα προτείνει μια μονομαχία μεταξύ του αδελφού του Πάρη και του Μενέλαου για να σταματήσει τον πόλεμο. Από την μονομαχία αυτή όμως δεν υπήρξε αδιαμφισβήτητος νικητής λόγω θεϊκής παρέμβασης.

Πήρε την απόφαση να μονομαχήσει με τον Αχιλλέα, μολονότι γνώριζε το αποτέλεσμα. Το έκανε όμως, γιατί δεν ήθελε να αντισταθεί στη θέληση των θεών.

Στη μονομαχία σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα που εκδικήθηκε το θάνατο του φίλου του Πατρόκλου.

Ο Αχιλλέας έσυρε το πτώμα του ήρωα γύρω απ` τον τάφο του Πάτροκλου, δεμένο στο άρμα του.

Οι Τρώες θρήνησαν το χαμό του ήρωά τους και η Αφροδίτη με τον Απόλλωνα διατήρησαν άφθαρτο το σώμα του.

Ο Αχιλλέας, ύστερα από τις παρακλήσεις του Πρίαμου, δέχτηκε να παραδώσει το σώμα του για να το θάψουν οι Τρώες μ` όσες τιμές άξιζαν στον αρχηγό τους.

Σκηνές από τη δράση του Έκτορα έγιναν θέματα καλλιτεχνικών παραστάσεων. Ο Αισχύλος έγραψε τραγωδία με κύριο πρόσωπο τον Έκτορα, καθώς και ο Αστυδάμας.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ο Έκτωρ λατρευόταν ως ήρωας και αναφέρονται θυσίες ακόμα μέχρι το 335 μ.Χ.