Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Δημήτρης Νενέκος.

Δημήτρης Νενέκος.

Ο Δημήτρης Νενέκος, από το χωριό Ζουμπάτα της Πάτρας, έμελλε να γίνει "παράδειγμα προδότη". Το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με τον προσκυνημένο, το δουλοπρεπή άνθρωπο, το μίασμα, τον προδότη! Γνήσιος απόγονος του Εφιάλτη και πρόγονος των Ταγματασφαλιτών της Γερμανικής Κατοχής!

Ο Δημήτριος Νενέκος αρχικά ήταν οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου (ο Ρούφος αργότερα, διετέλεσε και ...πρωθυπουργός), αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του Μεσολογγιού , συνεργάστηκε με τον Ιμπραήμ.
Το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς εισέβαλε στην Πελοπόννησο και με μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατία εξανάγκασε τον ελληνοχριστιανικό πληθυσμό να προσκυνήσει!
Με την εισβολή του Ιμπραήμ η Ελληνική Επανάσταση μπήκε σε νέα φάση. Μετά τις πρώτες νίκες των Ελλήνων (που καλλιέργησαν πανευρωπα'ι'κά το ιδεολογικό κίνημα του Φιλελληνισμού), ακολούθησαν οι εσωτερικές συγκρούσεις με αποκορύφωμα τους δυο εμφυλίους πολέμους. Ως εκ τούτου, η προσωρινή ελληνική κυβέρνηση, αμέλησε να λάβει προστατευτικά μέτρα και ο Αιγυπτιακός στρατός πάτησε το πόδι του στην Πελοπόννησο και συνέντριψε τα ελληνικά στρατεύματα σε όλες τις κατά παράταξη μάχες.
Τότε ο Θ. Κολοκοτρώνης, ήταν ο πρώτος Έλληνας στρατηγός που εφάρμοσε στην πράξη τη θεωρία του κλεφτοπολέμου: συνεχής φθορά του εχθρού, με αποφυγή της κατά παράταξην μάχης. Σε αυτή τη νέα φάση της Επανάστασης, οι δυνάμεις του Γέρου του Μωριά προξένησαν σημαντικές φθορές στον τουρκοαιγυπτιακό στρατό. Το ίδιο έκανε στην Ρούμελη ο Καρα'ι'σκάκης! Κολοκοτρώνης και Καρα'ι'σκάκης στις δύσκολες αυτές στιγμές για την Επανάσταση κράτησαν ζωντανή την ελπίδα για την Λευτεριά!
Ο Ιμπραήμ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελληνικές επιτυχίες, εκμεταλλεύθηκε τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης του μαχόμενου ελληνισμού, προσφέροντας τα προσκυνοχάρτια («ράι μπουγιουρντιά») στους λιπόψυχους, που έκλιναν προς την υποταγή. Και πραγματικά, το προσκύνημα εξαπλώθηκε σα μίασμα κολλητικό και η Επανάσταση δεχόταν θανάσιμα πλήγματα. Πέραν των μεμονωμένων περιπτώσεων «προσκυνήματος», πολλοί οπλαρχηγοί δέχονταν το προσκυνοχάρτι, έπειτα από προσφορά χρηματικών αμοιβών, συμπαρασύροντας ολόκληρες ομάδες πληθυσμού ή και περιοχές στην υποταγή.
Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Νενέκος, προσκύνησε τον Ιμπραήμ από το 1826. Το 1827 έγινε «μπέης» με διαταγή του Ιμπραήμ, αφού προηγουμένως ο Νενέκος είχε πολεμήσει εναντίον ελληνικών στρατευμάτων για την καταστολή της Επανάστασης. Η πίστη του Νενέκου στον Ιμπραήμ, έκανε τον τελευταίο να τον επαινεί και να τον χαϊδεύει μπροστά στους Τούρκους επισήμους… (πράγμα που ήταν αδιανόητο για κάποιον Πασά: να αγγίξει ο ίδιος ή να τον αγγίξει άλλος άνθρωπος).
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απάντησε στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ με το σύνθημα «Τσεκούρι και Φωτιά στους Προσκυνημένους».
Πραγματικά, με σκληρά μέτρα, ο Γέρος του Μοριά συγκράτησε το λαό της Πελοποννήσου από την ατίμωση και την προδοσία: Όσα ελληνικά χωριά αρνούνταν την επανένταξη στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις των αγωνιστών. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Άλλοι, απαγχονίζονταν για παραδειγματισμό… Παρόλα αυτά ο Νενέκος δρούσε ακάθεκτος!
Ο Κολοκοτρώνης, εξαγριώθηκε τόσο πολύ με τον Νενέκο, που ζήτησε κάποιον εθελοντή, να πάει και να τον σκοτώσει. Ο εθελοντής αυτός ήταν ο αδελφός του Σαγιά!
Ο Σαγιάς, πήρε ένα μαχαίρι και, αφού κατάφερε να πλησιάσει τον Νενέκο, τον κάρφωσε στο στήθος και στην κοιλιά πάμπολλες φορές, ώσπου να ξεψυχήσει. Ο ήρωας αυτός σκοτώθηκε αμέσως από τους τριγύρω Τούρκους και τους άντρες του Νενέκου. Η πράξη του ήρωα (1828) θεωρείται και η μέγιστη μορφή εξιλέωσης και εκδίκησης.
**********
ΥΓ) ... με τα σημερινά δεδομένα οι Σαγιάς και Κολοκοτρώνης θα ήταν "κοινοί Τρομοκράτες", ο Νενέκος Πρωθυπουργός, και ο Ιμπραήμ "Σωτήρας" του Έθνους που ήρθε για να αποκαταστήσει την Τάξη στην Χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου