Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ

Οι αγωνιστές του 21 δε φημίζονται για τη σεμνή τους γλώσσα. Μεταξύ των πιο αθυρόστομων περίοπτη θέση κατέχει ο Καραϊσκάκης. Λεγόταν πως κληρονόμησε την «άτσαλη» γλώσσα του από την καλόγρια μητέρα του, η οποία καθόλου δε δίσταζε να σκυλοβρίζει όσους την κατηγορούσαν για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε το μπάσταρδό της, τον Καραϊσκάκη.
Τον Ιούνιο του 21, λίγους μήνες αφότου ξέσπασε το ζορμπαλίκι, ο Καραϊσκάκης εξανάγκασε σε οπισθοχώρηση τουρκικό σώμα και, όπως παραδίδει ο Γ. Γαζής, «για να τους προσβάλη χειρότερα και να δώση θάρρος στους δικούς του σήκωσε τη φουστανέλλα, κατέβασε το βρακί και τους έδειξε τον πισινό του. Τότε ένας Αρβανίτης Γκέκας, κρυμμένος κάπου στα κλαριά, τον τουφέκισε και τονέ λάβωσε στα μεριά από κάτω και σ’ ένα άλλο μέρος μπροστινό». Από τότε, όταν ήθελε να επιτιμήσει κάποιον ανόητο, έλεγε «Έχεις τόσο μυαλό, όσο έχω ’γω σπόρο στ’ αρ….. μου!».


Όποτε δεν ήθελε να δώσει απάντηση για κάτι που του πρότειναν, συνήθιζε, όπως αναφέρει ο Κασομούλης, να λέει ότι ήθελε πρώτα «να ερωτήση τον σύνδροφόν του –και εννοούσεν τον πούτζον του». Άλλοτε, βέβαια, ήταν πιο ευθύς. Όταν το 23 ο Μαχμούτ πασάς της Σκόδρας απαίτησε από τους χαΐνηδες υποταγή, ο Καραϊσκάκης απάντησε:

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω,
κ’ εγώ πασσά μου, ρώτησα τον π….. μου τον ίδιον,
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω,
κι αν έλθης κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω!».
Το μπουλούκι του Καραϊσκάκη ακολουθούσε πάντα η Μαριώ, μια γυναίκα που ήθελε να ντύνεται αντρικά και απαιτούσε να τη φωνάζουν Ζαφείρη. Κάποτε που ο Καραϊσκάκης ήταν περαστικός από το σπίτι του, η Μαριώ Ζαφείρης τρύπωσε «στο μαγειριό και ρίχνεται στης δούλες κι αρχίζει τσιμπιές, γαργαλητά, φιλιά. Βάνουν της φωνές εκείνες και τρέχουνε στην Καπετάνισσα», τη γυναίκα του Καραϊσκάκη. Αυτή του παραπονιέται πως κάποιο παλικάρι πειράζει τις ψυχοκόρες της. Για να καθησυχάσει τη γυναίκα του, ο Καραϊσκάκης της αποκαλύπτει το φύλο της Μαριώς, αλλά η προσπάθειά του έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αν ο Ζαφείρης είναι γυναίκα, τι δουλειά έχει στο μπουλούκι; Η Καπετάνισσα θυμώνει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, ο Καραϊσκάκης ατάραχος της απαντά: «Έγνοια σου, μουρή, έχω και για σένα π….. Μη μου χολιάζεις!».


Ο έλεγχος των στρατιωτών ήταν από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των οπλαρχηγών, οι οποίοι έπρεπε να επινοούν ποικίλες μεθόδους, για να επιβάλλουν τάξη. Το 27 η Συνέλευση της Τροιζήνας όρισε, εν αναμονή του Καποδίστρια, τριμελή διοικητική επιτροπή, ένα Νησιώτη, ένα Μωραΐτη και ένα Ρουμελιώτη, το Γ. Νάκο. Οι Ρουμελιώτες πίστεψαν πως εκπρόσωπός τους ορίστηκε ο Νάκος, για να τον έχουν οι άλλοι του χεριού τους, ώστε να μπει ευκολότερα σε εφαρμογή το σχέδιο της Αγγλίας. Ελευθερία στο Μοριά με αντάλλαγμα την υποταγή της Ρούμελης στο Σουλτάνο. Πράγματι, το μοναδικό προσόν του Νάκου ήταν η όμορφη γυναίκα του, που, όπως ήταν κοινό μυστικό, είχε εραστή τον κόντε Μεταξά. Μόλις οι Ρουμελιώτες μαθαίνουν την εκλογή του Νάκου, γίνονται έξαλλοι, απειλούν να παρατήσουν τον πόλεμο. Μάταια ο Καραϊσκάκης προσπαθεί να τους μεταπείσει. Τελικά, όπως μας πληροφορεί ο Δ. Δημητρακάκης, τους λέει: «Ας τελειώνουμε εδώ τη δουλειά μας και τότε να ιδώ πού θα μ’ πάη ου κερατάς (ο Νάκος). Και στου μ…. της π’τάνας της γυναίκας του να κρυφτή, θα βάλω τον π….. του Μεταξά να τον ξετρυπώσ’!». Αυτό ήταν! Το στράτευμα τραντάχτηκε από τα γέλια και συνέχισε την εκστρατεία.
Αν και απουσιάζουν οι ατράνταχτες αποδείξεις, ο Καραϊσκάκης πιθανότατα πληγώθηκε θανάσιμα από ελληνικό βόλι. Πριν πεθάνει είπε στους αρκαντάσηδές του: «Ξέρω τον αίτιο κι αν ζήσω παίρνουμε χάκι (εκδίκηση), ειδέ και πεθάνω ας μου κλ…. τον π…..!». Η μεγαλύτερη μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, εκείνος που ξεκίνησε αλητάκος και έφτασε να ηγείται του μεγαλύτερου στρατεύματος που συγκέντρωσαν οι Έλληνες στην Επανάσταση έμεινε αθυρόστομος μέχρι θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου