Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ο Γιώργος παίρνει το μαστίγιο

ΕκτύπωσηΑποστολή e-mailΑκούστε τοΜεγ.μικρ.
0Share
...| ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Γιώργος παίρνει το μαστίγιο
Ο Γιώργος παίρνει το μαστίγιο
Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας
Αποφασισμένος να πάρει μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησής του είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένος από το νέο κρούσμα ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας.

To «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας με αφορμή το θέμα των απεργών πείνας της Υπατίας. Η δημόσια αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών στη «σφήνα» του υπουργού Αμυνας για το θέμα, προκάλεσε την «πυροσβεστική» παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πως οι κκ. Ραγκούσης και Βενιζέλος επικοινώνησαν για να αρθούν οι παρεξηγήσεις και το θέμα θεωρείται λήξαν. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία δεν υπήρξε ποτέ, αλλά βρέθηκε ως σολομώντειος λύση, προκειμένου να μην εμφανιστεί εκτεθειμένος ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την επομένη επρόκειτο να εμφανιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ.
Αν η «''ρήξη'' παρέμενε ως είχε, τότε ο Πρωθυπουργός θα είχε αναγκαστεί να πάρει μέτρα» έλεγε συνομιλητής του τις ώρες της «κρίσης», υπονοώντας καρατομήσεις των κορυφαίων υπουργών. Κάτι που ήθελε να αποφύγει σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία. Οσοι γνωρίζουν το πώς σκέπτεται ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζουν ότι το μόνο που τον «καίει» πραγματικά είναι οι αποφάσεις των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και όχι οι αντιπαραθέσεις υπουργών. Υπ’ αυτήν την έννοια, ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει μετά την 25η Μαρτίου σε αντίστοιχα φαινόμενα αποσυντονισμού. Ο ίδιος, πάντως, στην ομιλία του στο κομματικό ακροατήριο την Παρασκευή παραδέχθηκε ότι στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία «είναι λογικό να υπάρχουν λάθη και εντάσεις». Ενώ απαντώντας αόριστα στις αιτιάσεις περί έλλειψης συντονισμού αρκέστηκε να πει πως «εάν υπάρχουν τέτοια προβλήματα αυτά θα εξεταστούν», χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει σε κανέναν τι σκέπτεται να πράξει.

Οι εισηγήσεις για τη διαχείριση κρίσεων
Οι εισηγήσεις που έχει στο συρτάρι του ο Πρωθυπουργός - αλλά και οι δημόσιες υποδείξεις βουλευτών και υπουργών - συγκλίνουν στη δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής και μίας ακόμη επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, κάτι που μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει.
Σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο, πλην του πρωινού καφέ, ο οποίος εσχάτως επανενεργοποιήθηκε και των - όχι και τόσο συχνών πια - συνεδριάσεων του Διαθεσμικού Οργάνου.

Το όργανο επιτελικού και στρατηγικού σχεδιασμού που δημιουργήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό, υπό την ευθύνη του κ. Ι. Ραγκούση, έχει καταστεί ανενεργό μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τα περιστατικά ασυνεννοησίας πάντως πληθαίνουν επ’ εσχάτοις: Από την περίπτωση της εγκυκλίου του κ. Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους, μέχρι την περίπτωση των λαθρομεταναστών και την έξοδό τους από τη Νομική Σχολή και τη μεταφορά τους στο κτίριο της Υπατίας. Από τις «γνωστές πλέον «αντιπαραθέσεις» μεταξύ κυρίας Λούκας Κατσέλη και κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ή του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Ραγκούση.

Σε πλείστες περιπτώσεις ο αποσυντονισμός είναι αποτέλεσμα της κακής σχέσης που έχουν μεταξύ τους οι υπουργοί, ενώ τα φαινόμενα αποδίδονται από έμπειρους κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές σε «διαγκωνισμούς δελφίνων». Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί παρατηρούν με ενδιαφέρον από τη μια τα «συμμαχικά δίδυμα», που δημιουργούνται μεταξύ στελεχών ανόμοιων χαρακτήρων και προσεγγίσεων σε πολλές περιπτώσεις ή από την άλλη τα «εχθρικά δίπολα» μεταξύ στελεχών με συγγενείς ιδεολογικούς και όχι μόνο προσανατολισμούς.

Το χρονικό της πρόσφατης αντιπαράθεσης

Η «κόντρα» Ραγκούση-Βενιζέλου για παράδειγμα προήλθε από την απρόσμενη... συμφωνία του υπουργού Αμυνας με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος «προκάλεσε» τον κ. Βενιζέλο να πάρει θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Ο κ. Καρατζαφέρης πήρε ανοικτά θέση αμέσως μετά υπέρ του κ. Βενιζέλου στην κόντρα του με τον υπ. Εσωτερικών. Το ίδιο έπραξε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣυΡιζΑ κ. Π. Σκουρλέτης που κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ως τον μόνο που παραμένει «ανάλγητος».

Από την άλλη πλευρά, με ενιαία γραμμή εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας που επισκέφθηκαν από κοινού το Μέγαρο Υπατίας την Παρασκευή, κάνοντας πρσπάθεια να επιλυθεί το θέμα. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε επίσης στηρίξει τον κ. Ραγκούση την προηγουμένη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το πρόβλημα στους συνοδούς των απεργών πείνας ως υπεύθυνους για την άρνησή τους να σιτιστούν.

Ενώ την Πέμπτη το βράδυ με μια «πυροσβεστική» και συμβιβαστική πρόταση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής φάνηκε να κλίνει προς την πλευρά Ραγκούση, κάνοντας λόγο για εξάμηνη ανοχή, ενώ ακύρωνε την εξαιρετικά προωθημένη άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη να δοθεί 12μηνη ανοχή στους λαθρομετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Αμυνας - για ένα θέμα εκτός αρμοδιότητάς του - εκτιμώντας ότι τον «στοχοποιεί» σε μια μερίδα ακραίων στοιχείων, καθώς τον εμφάνιζε ως να αδιαφορεί για την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα, φέρεται να εξέφρασε έντονα τη δυσφορία του, όπως προκύπτει από την εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωσή του, καθώς ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την έλλειψη συντονισμού με δημόσια παρέμβασή του, ακύρωσε το σχέδιο της κυβέρνησης και επιπλέον θέλησε να παρουσιαστεί ως έχων ολοκληρωμένη πρόταση για ένα θέμα το οποίο δεν μπορούν να επιλύσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών είχε πληροφορίες ότι οι απεργοί πείνας επρόκειτο να σταματήσουν αυτή τη μορφή δράσης μέσα στο σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος εκτιμάται πως θέλησε να πάρει θέση - ως όφειλε - σε ένα θέμα το οποίο έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία και εγκυμονούσε κινδύνους για την κυβέρνηση. Επέμεινε στον πολιτικό χειρισμό του θέματος, ενώ παράλληλα, ανέδειξε το πρόβλημα που κατά τη γνώμη του είχε ο Πρωθυπουργός: Τη δημόσια διαφωνία Ραγκούση-Παπουτσή. Θεωρούσε πως ο ίδιος δεν δημιούργησε πρόβλημα, ενώ κάποιοι συνομιλητές του πιστεύουν ότι θέλησε να «χτυπήσει ένα καμπανάκι κινδύνου» στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη χαλαρότητα του συστήματος και την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης.

Με τη νεότερη δήλωσή του την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις, οι οποίες ωστόσο ήταν μάλλον υποτιμητικές για τον υπουργό Εσωτερικών: «Το θέμα μου ούτε ήταν ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης. Την άποψή μου την είπα άλλωστε στον Πρωθυπουργό. Με καλύπτει συνεπώς η ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Υπάρχει διάχυτη κοινωνική ένταση. Το κλίμα δεν πρέπει να φορτίζεται» ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, επινοητικότητα, συγκατάβαση και ευελιξία. Για την κυβέρνηση αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα». Ο κ. Βενιζέλος είχε ένα πεντάλεπτο τετ-α-τετ με τον Πρωθυπουργό στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο - όπως υποστήριξε - αφορούσε τη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση όταν ερωτάτο αμέσως μετά τόνιζε με νόημα μια μια τις λέξεις της δήλωσής του: «Αποτελεσματικότητα, συγκατάβαση, ψυχραιμία και επινοητικότητα».

Στο κάδρο των αντιπαραθέσεων έσπευσε να προστεθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος παρατήρησε αιχμηρά πως «εγώ ποτέ δεν έχω πιέσει υπουργούς πώς να κάνουν τη δουλειά τους», συμπληρώνοντας σαρκαστικά πως «ποτέ δεν έχω κάνει τον Πρωθυπουργό».

Κέρδος 7/3/2011 07:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου