Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

ρεβίθια με σκόρδο και χόρτα

Χειμωνιάτικο, ζεστό και πολύ χορταστικό

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

½ κιλό ρεβίθια ξερά

1 πρέζα σόδα σκόνη

8 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, με κομμένη την κόρα

3 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή γλυκιά Ισπανίας (pimenton)

1 πρέζα ζαφορά (σαφράν)

3 κουτ. σούπας ξίδι από σέρι

½ κιλό διάφορα χόρτα, ή σπανάκι πλυμένα και καθαρισμένα

2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο

Αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

EΚΤΕΛΕΣΗ

Από την προηγουμένη, βάλτε τα ρεβίθια σε γαβάθα με νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, ξεπλύντε και στραγγίστε τα προτού τα μαγειρέψετε. Σε μέτρια κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βάλτε τα ρεβίθια με 3 1/2 λίτρα νερό. Οταν πάρουν βράση, κατεβάστε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό και σιγοβράστε περίπου 2 ώρες, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν πολύ. Κάθε 10 λεπτά προσθέτετε ½ φλιτζάνι κρύο νερό να πέφτει ο βρασμός.

Οταν είναι έτοιμα, πρέπει να απομείνει νερό που μόλις να σκεπάζει τα ρεβίθια (αν έχει μείνει περισσότερο, χύστε λίγο). Σβήστε τη φωτιά και αφήστε τα κατά μέρος.

Σε απλωτό τηγάνι και μέτρια προς χαμηλή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο (ολόκληρες τις σκελίδες) 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Με τρυπητό κουτάλι μεταφέρετε σε πιάτο. Στο λάδι ροδίστε τώρα το ψωμί 1 λεπτό από την κάθε πλευρά και μεταφέρετε και αυτό σε πιάτο. Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει λίγο και βάλτε την πάπρικα, τη ζαφορά και το ξίδι. Σε γουδί ή στο μπλέντερ, λιώστε το σκόρδο με το ψωμί, να γίνουν πηχτός πολτός.

Βάλτε στα ρεβίθια τα χόρτα να σιγοβράσουν 3-4 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα πάπρικα, σκόρδο και το ψωμί και σιγοβράστε άλλα 3 λεπτά.

Βάλτε αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε, δοκιμάστε και σερβίρετε αμέσως.


(Μαγειρεύει η Αγλαΐα Κρεμέζη και ο Κώστας Μωραΐτης, Gourmet 31.12.२०१०

πηγη enet