Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τα"βάλαν"με την μηχανή;

Υπερ-υπολογιστής της IBM, ο “Watson” με τ’ όνομα, νίκησε για δεύτερη φορά στην ιστορία, τον άνθρωπο. Μετά την παρτίδα σκάκι με τον Γκάρι Κασπάροφ που είχε ηττηθεί από τον υπερ-υπολογιστή «Deep Blue» το 1997, χαμένοι βγήκαν από τον Watson αυτή τη φορά, και οι δυο καλύτεροι παίκτες του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού γνώσεων Jeopardy.

Το νέο «καμάρι» της τεχνητής νοημοσύνης, δεν άφησε κανένα περιθώριο επιτυχίας στους αντιπάλους του, με το τεράστιο εύρος εγκυκλοπαιδικών γνώσεων και την ταχύτητα στην επίλυση των αινιγμάτων του παιγνιδιού, το οποίο λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή ο παίκτης γνωρίζει την απάντηση και πρέπει να βρει την ερώτηση.

Ο Watson, που έφυγε νικητής από το παιγνίδι με 77.147 ευρώ, τα οποία θα δωρηθούν από την IBM για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανήκει σε μια νέα γενιά υπολογιστών που καταλαβαίνουν τη φυσική γλώσσα και «πιάνουν» ακόμη και τα νοήματα λέξεων, κάτι που μέχρι τώρα μόνο οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν, ωστόσο όπως υποστηρίζουν αναλυτές αυτό δεν πρέπει να μας λυπεί διότι ο Watson είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

Πηγή: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου