Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

μηλιά


Gala Schniga®
Gala Schniga®

Καταγωγή: Ανήκει στην ομάδα ποικιλιών Gala

Συμπεριφορά δένδρου: Ποικιλία μεγάλης ανάπτυξης, γι' αυτό εμβολιάζεται σε νάνα υποκείμενα και ειδικά στο Μ9.

Επικονοιαστές: Golden Smoothee, Red Delicious, Granny Smith, Fuji KIKU (Brak).

Καρπός: Το ελκυστικό ριγωτό κόκκινο χρώμα του σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεύση του, καθιστά την ποικιλία μεταξύ αυτών που έχουν υψηλά γευστικά standards. Δεν καίγεται από τον ήλιο και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για πεδινές ζώνες καλλιέργειας μηλιάς.

Συγκομιδή: Περί τα μέσα Αυγούστου, όταν τα σάκχαρα φτάσουν γύρω στα 13ο brix. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία που ο μέσος όρος μεγέθους των καρπών ξεπερνά τα 80mm. Έχει ικανότητα συντήρησης. Το πλεονέκτημα της πρωιμότητας της, την κατατάσσει στις πιο αποδοτικές οικονομικά ποικιλίες.

Red Cap® Valtod (S)

Red Cap® Valtod (S)
Red Cap® Valtod (S)

Καταγωγή: Προέρχεται από την Αμερική

Συμπεριφορά δένδρου: Δένδρο μέτριας ανάπτυξης που μοιάζει με αυτή της Redchief. Είναι πιο ζωηρή από την Superchief Sandidge. Συνιστάται να εμβολιάζεται σε υποκείμενα Μ26 και ΜΜ106.

Επικονοιαστές: Μπορεί να επικονοιαστεί με ποικιλίες της ομάδας Gala, με Granny Smith, Fuji και Golden.

Καρπός: Κλασσικός, επιμήκης, με έντονες αποφύσεις στο κάτω μέρος. Χρωματίζεται κατά 100% ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα πολύ νωρίς δίχως να καίγεται από τον ήλιο.

Συγκομιδή: Αποκτά τα κριτήρια συγκομιδής 5 μέρες πριν την Redchief.

Super Redchief

Super Redchief
Super Redchief

Καταγωγή: τυχαία επιλογή από την ποικιλία Redchief Camspur. Βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Συμπεριφορά δένδρου: Ποικιλία τύπου spur. Στην Ελλάδα προτείνεται να καλλιεργείται εμβολιασμένη σε υποκείμενο M26 σε όλα τα συστήματα καλλιέργειας μηλιάς.

Επικονοιαστές: Golden Smoothee, Gala, Granny Smith.

Καρπός: Ιδιαίτερα χρωματιστός. Αποκτά το κόκκινο χρώμα νωρίς, πολύ πιο πριν από την γνωστή ποικιλία Redchief και έτσι προστατεύεται από τα ηλιακά εγκαύματα. Tο σχήμα είναι το σύνηθες της R.Delicious με τις πέντε αποφύσεις στο κάτω μέρος. Η επιμήκυνση του καρπού επιτυγχάνεται μόνο με ορμόνες όπου οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν.

Συγκομιδή: Ωριμάζει ταυτόχρονα με την γνωστή ποικιλία Redchief. Ο πρώιμος χρωματισμός επιτρέπει την συγκομιδή νωρίτερα. Tα επιθυμητά σάκχαρα (11-12ο brix) όμως αποκτώνται ταυτόχρονα με την ποικιλία Redchief και έτσι οι καρποί έχουν και την δυνατότητα συντήρησης.

Red Johnaprince

Red Johnaprince
Red Johnaprince

Καταγωγή: Ανήκει στην οικογένεια Johnagold.

Συμπεριφορά δένδρου: Δένδρο ιδιαίτερα ζωηρό και πλαγιόκλαδο με σταχτοπράσινα μεγάλα φύλλα.

Επικονοιαστές: Λόγω του ότι η ποικιλία είναι τριπλοειδής απαιτεί την ύπαρξη άλλων 2 επικονοιαστών, την Golden Smoothee ή Fuji KIKU ή Granny Smith, με μια ποικιλία της ομάδας Red Delicious π.χ. Red Cap.

Καρπός: Μεγάλου μεγέθους, πολύ κόκκινος, σχεδόν 90% επί του συνόλου του καρπού. Υπόξινη γεύση σε συνδυασμό με τραγανή σάρκα.

Συγκομιδή: Ο καρπός ωριμάζει περί της 15-20 Σεπτεμβρίου όταν αποκτήσει περίπου 13ο brix σάκχαρα και 8% οξέα. Η δε αντίσταση της σάρκας στην πίεση είναι περίπου 6kg/cm2.

Άλλα χαρακτηριστικά: Η ομάδα Johnagold είναι γνωστή για την ευαισθησία της στην ασθένεια "πικρή κηλίδωση" (Βitter pit). Η ποικιλία Johnaprince έχει δείξει μια πολύ καλή συμπεριφορά έναντι της ασθένειας. Προτείνεται να καλλιεργείται σε ημιορεινές - ορεινές περιοχές μόνο.

Johnagold Decosta

Johnagold Decosta
Johnagold Decosta

Καταγωγή: Ανακαλύφθηκε σε οπωρώνα στο Hageland του Βελγίου.

Επικονοιαστές: Τριπλοειδής ποικιλία. Απαιτεί την παρουσία 2 επικονοιαστών για σωστή γονιμοποίηση. Απαραίτητα πρέπει μια ποικιλία της ομάδας red Delicious όπως Red Cap και μία ποικιλία Schniga, Fuji KIKU Fubrax ή Golden.

Καρπός: Καρπός που τον χαρακτηρίζει το λαμπερό κόκκινο χρώμα.

Συγκομιδή: Ο καρπός συγκομίζεται νωρίτερα (5 με 7 ημέρες) συγκριτικά με τον χρόνο συγκομιδής των κλασσικών Johnagold. Συνήθως συγκομίζεται σε 2 φάσεις.

Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία που καρποφορεί άμεσα με πολύ καλές αποδόσεις. Το 75% των καρπών κατατάσσονται σε καρπούς Α΄ κατηγορίας.

Golden Delicious

Golden Smoothee
Golden Smoothee
Golden Reinders
Golden Reinders

To group της Golden περιλαμβάνει τις ποικιλίες, Golden Smoothee, Reinders και Β.

Καταγωγή: Ο κλώνος Golden B κατάγεται από την Ολλανδία, ο κλώνος Golden Smoothee από την Αμερική και είναι τυχαίες μεταλλάξεις του Golden Delicious. Δένδρο αρκετά ζωηρό και παραγωγικό. Ο κλώνος Golden Reinders είναι ο πιο ασθενής στην ανάπτυξη.

Επικονοιαστές: Gala, Red Delicious, Granny Smith, Fuji.

Καρπός: Είναι ο γνωστός κίτρινου χρώματος, και αρκετά μεγάλου μεγέθους. Οι κλώνοι Golden Smoothee και Reinders δεν προσβάλλονται από σκουριά, ο μεν πρώτος είναι έντονα κίτρινος ενώ ο δεύτερος πρασινίζει κατά την συγκομιδή και αποκτά το κίτρινο χρώμα με την συντήρηση. Ο κλώνος Golden B παρατηρήθηκε ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, οι καρποί του αποκτούν σκουριά και έτσι χάνουν την εμπορικότητά τους.

Συγκομιδή: Όλοι οι κλώνοι της ομάδας Golden συγκομίζονται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άλλα χαρακτηριστικά: Οι καρποί είναι ιδιαίτερα γευστικοί και αρωματικοί. Η επιδερμίδα τους είναι ευαίσθητη στους χειρισμούς για μώλωπες και απαιτεί προσεκτική μεταχείριση κατά την συγκομιδή. Καλό θα είναι να φυτεύεται σε περιοχές που δεν έχουν υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, επικλινής κατά προτίμηση διότι αποφεύγεται έτσι η εμφάνιση της σκουριάς στους καρπούς.

Fuji KIKU® Fubrax (S)

Fuji KIKU® Fubrax (S)
Fuji KIKU® Fubrax (S)

Καταγωγή: Από το Aumori της Ιαπωνίας, τυχαία μετάλλαξη σε οπωρώνα Fuji.

Συμπεριφορά δένδρου: Ζωηρή ποικιλία με μεγάλα σταχτοπράσινα φύλλα και φακίδια στο φλοιό των κλάδων. Πλαγιοκλαδεί και καρποφορεί ιδιαίτερα σε λεπτοκλάδια και λαμβούρδες.

Επικονοιαστές: Granny Smith, Red Delicious, Golden, Gala.

Καρπός: Μεγάλου μεγέθους. Το κόκκινο χρώμα εμφανίζεται με ριγωτή διάταξη επάνω στο φλοιό. Η σάρκα του είναι ιδιαίτερα τραγανή, με γλυκιά γεύση και πλούσιο χυμό.

Συγκομιδή: Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της είναι ότι μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου ο φλοιός του καρπού είναι ακόμα πράσινος ενώ στην συνέχεια αναλόγως την περιοχή που καλλιεργείται αποκτά κόκκινο χρώμα.

Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία μερικής αντοχής στο φουζικλάδιο. Οι καρποί εμφανίζουν πολύ καλή συντηρησιμότητα, δίχως να αλλοιωθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Το κόκκινο χρώμα επιτυγχάνεται καλύτερα σε περιοχές όπου 15 μέρες πριν την συγκομιδή υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μέρας - νύχτας 12-14οC. Όσο πιο μεγάλη είναι η εναλλαγή θερμοκρασίας τόσο πιο έντονο και φωτεινό χρωματισμό αποκτούν οι καρποί. Οι καρποί της ποικιλίας Fuji KIKUÒ Fubrax (S) μπορούν να συσκευαστούν στο επίσημο τελάρο της ποικιλίας με το trademark KIKU. Το γεγονός αυτό κατοχυρώνεται συμβολαιακά από την KIKU Hellas η οποία διακινεί τα μήλα KIKU στην Ελλάδα αποκλειστικά

Granny Smith

Granny Smith
Granny Smith

Καταγωγή: Κατάγεται από την Αυστραλία αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη πολύ γρήγορα λόγω των ιδιαίτερων αγρονομικών της χαρακτηριστικών.

Συμπεριφορά δένδρου: Δένδρο αρκετά ζωηρό και ιδιαίτερα παραγωγικό.

Επικονοιαστές: Red Delicious, Fuji, Golden, Gala.

Καρπός: Μεγάλου μεγέθους, πράσινος με άσπρα φακίδια.

Συγκομιδή: Όταν η ποικιλία είναι εμβολιασμένη σε υποκείμενο ΜΜ106 συγκομίζεται περί τα μέσα Οκτωβρίου. Η χρήση όμως πιο νάνων υποκειμένων προκαλεί πρωιμότητα.

Άλλα χαρακτηριστικά: Ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ωϊδιο. Στο υποκείμενο Μ9, ο καρπός αν υπερωριμάσει στο δένδρο αλλάζει ο χρωματισμό λόγω της έκθεσής του στον ήλιο και κιτρινίζει ή ασπρίζει. Σε πυκνές φυτεύσεις να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με την χρήση αντιχαλαζιακών διχτυών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου